Tchórz - Mustela putorius

Długość ciała- 30-45cm. Białoszare włosy puchowe rozjaśniają ciemnobrązową okrywę, która wskutek tego sprawia wrażenie dwubarwnej; ciemna "maska" na białawym pysku.

Występowanie:
W środkowej Europie głównie na skrajach lasów i w pobliżu osiedli.

Warto wiedzieć:
Gruczoły odbytowe tchórza wytwarzają silnie cuchnącą wydzielinę,
w razie zagrożenia wystrzykiwaną na wroga.
Tchórze słabo się wspinają, dobrze natomiast pływają i nurkują.
Udomowiona albinotyczna forma tchórza - fretka -
bywa używana do polowania na króliki.

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, poznać jego tropy
- polecam zajrzeć na tą stronę - kliknij.