Łasica - Mustela nivalis

Najmniejszy krajowy drapieżnik(dł.10-25 cm); ogon nie ma czarnego wierzchołka;
szatę zmieniają na białą tylko łasice żyjące w wysokich górach i na północy Europy.

 

Występowanie:
Otwarte tereny leśne, zręby, urozmaicone tereny uprawne, częstsza w ogrodach i parkach.










Warto wiedzieć:
Żyje samotnie, aktywna w dzień i o zmroku.
Szybko biega, dobrze się wspina i wciska się nawet do skrzynek lęgowych dla ptaków.
Potrafi polować nawet na drobne gryzonie w ich własnych chodnikach. Żywi się myszami, pisklętami i jajkami, czasem także szczurami i młodymi królikami.





Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, poznać jej tropy
- polecam zajrzeć na tą stronę - kliknij.