Jeż - Erinaceus europaeus

W środkowej Europie żyją dwa podgatunki jeża,
uważane za odrębne gatunki: jeż zachodnioeuropejski (E. europaeus) i
wschodnioeuropejski (E. concolor). Drugi z nich ma zwykle na piersi białą plamę.

Występowanie:
Spotykany niemal wszędzie: na skrajach lasów,
w zaroślach, żywopłotach, parkach i ogrodach.
Granica zasięgów obu podgatunków przebiega przez zachodnią Polskę;
strefa ich wspólnego występowania jest bardzo wąska.

Warto wiedzieć:
Jeż pokryty jest ok. 5000 ciemnobrązowych kolców z żółtawym końcem.
Żyje samotnie i broni
swego rewiru.
W razie zagrożenia zwija się w kłębek i kolce chronią go przed atakiem.
Żywi się owadami, dżdżownicami, ślimakami, drobnymi ssakami,
jagodami i owocami.

 

 

Sen zimowy trwa od X do IV; często zimuje pod stertą liści lub kompostu.

Zdumiewające, że jeż, mimo ogromnych strat, jakie ponosi na szalenie ruchliwych naszych drogach, wciąż jeszcze żyje w tym, jakże dla niego niebezpiecznym, rejonie.
Można przyczynić się do ochrony jeża pozostawiając w ogrodzie opadłe liście i stosy chrustu oraz rezygnując ze stosowania chemicznych środków ochrony roślin.