Jenot - Nyctereutes pracionoides

Jenot z budowy podobny jest do szopa z tym, że sierść ma bardziej puszystą,
siwo-brązową lub srebrno-siwą. Tułów ma krótki, krępy, nogi krótkie,
na grzbiecie sierść ciemniejszą, dolna część głowy
(od oczu w dół) i spód szyi czarny,
bokobrody żółtawe z włosem do 12 cm, uszy małe, ogon puszysty.
Jenot jest mniejszy od lisa;
ma długość 60-70 cm, ogon 15-20 cm, wysokość 20-25 cm, masa 6-10 kg.

 

Występowanie:
Pochodzi z Chin i Japonii
i dlatego bywa nazywany japońskim lisem.
Jego rejon bytowania
około 1955 r. przesunął się przez zachodnią część Rosji do Polski i dalej na zachód. Żyje w wilgotnych
lasach mieszanych,
w pobliżu zarośniętych mokradeł i zbiorników wodnych z zaroślami.



 

 

Warto wiedzieć:
Prowadzi  życie nocne - w dzień śpi.
Mieszka w norach lisich lub borsuczych i we wnękach wiatrołomów.
W zimie wypoczywa w ukryciu, ale nie jest to właściwy sen zimowy.
Jenot jest wszystkożerny. Zjada jagody, owoce, myszy, ptaki,
drobną zwierzynę, zające, króliki, ptaki wodne,
a także ryby, gdyż potrafi nurkować.

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, poznać jego tropy
- polecam zajrzeć na tą stronę - kliknij.