Jeleń szlachetny - Cervus elephus

Największy, po łosiu, żyjący u nas przedstawiciel rodziny jeleniowatych.
Byk ma wysokość w kłębie 130-150 cm, długość tułowia ok. 160 cm
i wagę 150-350 kg, wieniec 3,5-8 kg. Długość tyk ok. 90 cm.
Latem rdzawobrązowy, zimą szarobrązowy.
Nogi (badyle) długie zakończone racicami, nad którymi z tyłu są raciczki
(szpice, szpile). Ogon (kwiat) krótki (ok. 15 cm).
Osobniki męskie (byki) mają poroże (wieniec).
Łyżki (uszy) dość długie, stojące.
Wokół ogona biało-żółtawa plama (lustro) otoczona ciemnym paskiem.
Byki, od czwartego roku życia dostają grzywę na całej szyi z tym,
że od spodu jest ona dłuższa.
Młode (cielak) do 2 miesięcy życia jest cętkowane.

 

Występowanie:
Występuje w zasadzie we wszystkich dużych kompleksach leśnych, raczej nie mniejszych
niż 1000 ha, o drzewostanie mieszanym
liściasto-iglastym jak i jednolitym iglastym
oraz z dostępem do wody.
Jeleń lubi spokój i dlatego ostoję obiera w miejscach, w których nie jest niepokojony przez człowieka.





 

Warto wiedzieć:
Jelenie w zasadzie żyją w chmarach.
Tylko najstarsze byki żyją samotnie w ukryciu,
w najbardziej tajemnych ostojach.
W lecie żywi się głównie trawą i ziołami,
które stanowią 70% jego karmy.
Zjada również chętnie młode pędy drzew, zarówno iglastych jak i liściastych, oraz krzewów, grzyby, jagody, a także korę drzew (spałowanie), np. topoli, wierzby, osiki i sosny.
Poza lasem żeruje m.in. na przyleśnych łąkach i w uprawach polnych (owies, saradela, koniczyna, kartofle).
W lipcu bardzo chętnie żeruje w niedojrzałym owsie i w kartofliskach.


Rykowisko-jest to okres godowy jeleni; odbywa się od połowy września do połowy października, z tym że trwa ono intensywnie około 2 tygodni.
Jeleń buduje co roku nowe poroże. Poroże jelenia (wieniec) stanowią dwie tyki z odnogami, które co roku w ostatnich dniach lutego lub w marcu zostają zrzucone.
Jeszcze jedna sprawa - pamiętajcie, że "żoną" jelenia nie jest sarna, ale łania.

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, poznać jego tropy
- polecam zajrzeć na tą stronę - kliknij.