Borsuk - Meles meles

Borsuk jest silnej budowy. Wierzch szary, brzuch i nogi czarne.
Charakterystyczny czarno-biały rysunek głowy, oczy i uszy małe.
Ogon (kwiat) krótki, łapy zakończone pięcioma palcami i długimi pazurami.
Borsuk ma długość do około 90 cm, wysokość do 30 cm,
masę 15-20 kg (czasami więcej).

Warto wiedzieć:
Borsuk jest wszystkożerny. Główne jego pożywienie to korzonki, grzyby, żołędzie, ślimaki, dżdżownice oraz wszelkiego rodzaju owady
i ich larwy. Zjada także młode króliki, zające, ptaki
i jaja ptasie, jak również marchew, buraki, wszelkie owoce i jagody.
Żeruje tylko w nocy, zapuszczając się daleko od swej nory.

Borsuk prowadzi życie nocne, dzień przesiaduje w norze,
a właściwie w komorze nory.
Nora jest bardzo czysta w odróżnieniu od nory lisiej.
To zamiłowanie do czystości zmusza niejednokrotnie borsuka do
opuszczenia swej nory na skutek wprowadzenia się do niej lisa.
Wszystkie nieczystości z nory wyrzuca na zewnątrz,
a swoje odchody zakopuje w pobliżu nory w małych dołkach,
gdzie potem żyją chrząszcze, które chętnie zjada.
Z nastaniem mrozów borsuk zasypia w norze.
Zimowy sen nie jest ciągły, gdyż w dniach ocieplenia budzi się i wychodzi z nory,
by zaspokoić pragnienie lub coś złowić.
W czasie zimowego snu borsuk żyje nagromadzonym w organizmie tłuszczem
i przez to traci dużo na wadze (do 7 kg).
Ma zwyczaj chodzenia stale jednymi ścieżkami i dlatego łatwo jest odróżnić
norę lisią od borsuczej, gdyż do nory lisiej prowadzi kilka wyraźnych ścieżek,
a tropy borsuka ze względu na jego ciężar są bardziej widoczne od lisich.
Borsuk na ogół ma łagodne usposobienie, ale jeśli jest ranny,
potrafi nawet dość ostro zaatakować człowieka.

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, poznać jego tropy
- polecam zajrzeć na tą stronę - kliknij.