Zięba - Fringilla coelebs

 

Zięba jest wielkości wróbla.
Odznacza się pięknymi barwami.
Szyję i głowę ma niebieskawą,
czoło czarne, policzki,
spód ciała i grzbiet brązowawe.
Przez skrzydła biegną:
szeroka-biała i wąska-żółta pręga.

 

 Występowanie:
Wszędzie, gdzie rosną drzewa,
od ogrodów po lasy
wszelkich typów; bardzo liczna.

 

 

Warto wiedzieć:
Jej dźwięczny, charakterystyczny śpiew można usłyszeć dosłownie wszędzie,
gdzie znajdują się większe drzewa.
Zięby gnieżdżą się zwykle na drzewach,
rzadziej na wysokich krzewach, 1,5 - 4 m nad ziemią.
Gniazdo jest zbudowane z porostów, kory brzozowej,
kokonów owadzich i pajęczyny, a wyścielone mchem i suchą trawą.
Zięby wyprowadzają dwa lęgi w roku