Szpak - Sturnus vulgaris


Szpak mierzy ok. 22 cm długości
i 37 cm rozpiętości skrzydeł.
Stosunkowo krępa sylwetka,
dość krótki ogon,
ciemne, metalicznie połyskujące upierzenie, jesienią i zimą z wyraźnymi małymi
białymi plamkami, tzw. perełkami.
Dziób, wiosną żółty (samiec),
później ciemnieje i staje się czarny.

 

Występowanie:
Zarówno w miastach, jak i na terenach rolniczych bardzo liczny; gnieździ się również w obfitujących w dziuple lasach.






Warto wiedzieć:
Szpak jest ogólnie znany jako złodziej wiśni i czereśni. Nalot dużego stada tych ptaków na sad z dojrzewającymi owocami może uczynić z ich właścicieli zagorzałych wrogów skrzydlatych intruzów.
Kiedy w czerwcu młode nauczą się latać, szpaki tworzą duże, wspólnie nocujące zgrupowania, które mogą liczyć nawet kilkaset tysięcy osobników. Przylot takiego stada na nocleg robi niemałe wrażenie.
Jako noclegowiska, często wykorzystywane przez wiele lat, służą łany trzcin, gęste zarośla (w tym niekiedy rosnące przy autostradach), grupy wysokich drzew, a w miastach nawet porośnięte bluszczem fasady domów.