Strzyżyk - Troglodytes troglodytes




Strzyżyk należy do najmniejszych
ptaków krajowych,
jest prawie dwa razy mniejszy od wróbla.
Barwę ma brązową z krótkim,
często wysoko uniesionym ogonem;
przemyka po ziemi i wśród nisko
położonych gałęzi jak mysz;
ma zdumiewająco donośny głos.
 

Występowanie:
Pospolity ptak gęsto podszytych lasów,
parków i ogrodów;
chętnie przebywa nad brzegami wód.




Warto wiedzieć:
Strzyżyk jest najmniejszym, obok mysikrólika i zniczka,
środkowoeuropejskim ptakiem.
Większość gatunków należących do rodziny strzyżyków (Troglodytidae)
żyje w Nowym Świecie, a tylko jeden - właśnie strzyżyk - w Europie.
Jest aktywny w ciągu dnia i o zmierzchu, przebywa najchętniej
na powierzchni ziemi i w gęstych gałęziach nisko nad nią.
Jego glos, który można usłyszeć już o pierwszym brzasku,
jest wręcz niewiarygodnie, zważywszy rozmiary ptaka, donośny.
Samiec rozpoczyna budowę kilku - zwykle 3-6 - gniazd, z których samica
wybiera jedno. W szczególnie dobrych warunkach środowiskowych strzyżyk
wykazuje wyraźną skłonność do wielożeństwa.
Mniej więcej co piąty samiec ma wówczas dwie lub nawet trzy samice.