Sójka - Garrulus glandarius

Jest wielkości gołębia,
barwy brązowej, którą ożywiają niebieskie,
czerwone, białe i czarne pióra.

 
Występowanie:
Dość liczna w lasach wszelkich typów, zwłaszcza z dębami, coraz częstsza również w parkach i ogrodach.

Warto wiedzieć:
Sójka należy do naszych najładniejszych i najpospolitszych ptaków.
Występuje u nas w lasach, przez cały rok.
Na zimę jednak, gnieżdżące się u nas osobniki odlatują na południe Europy,
a na ich miejsce zjawiają się sójki z północy.
Niektórzy miłośnicy zwierząt mają sójce za złe, że niekiedy plądruje
gniazda innych ptaków. Z szerszego, ekologicznego punktu widzenia
jest ona jednak ptakiem bardzo wartościowym i godnym ochrony
(w Polsce jest chroniona).


Każda sójka mianowicie zbiera jesienią i chowa w ziemi tysiące żołędzi,
z których w zimie odnajduje tylko niewielką część, toteż staje się mimo woli najlepszym sprzymierzeńcem leśników w dziele odnowy lasów.


Często dziwimy się, widząc piękne odnowienie dęba mimo, że w najbliższym otoczeniu nie widać starych dębów. Podziękujcie za to sójce - to jej zasługa.