Słowik rdzawy - Luscinia megarhynchos

Jest trochę większy od wróbla.
Długość ciała 17 cm.
Niepozorne, brązowawe upierzenie,
ciemno rudy ogon,
melodyjny śpiew.

Występowanie:
W zasadzie na zachód od linii łączącej pólnocno-wschodnie Węgry z Hamburgiem; w Polsce tylko w południowo-zachodniej części kraju; lasy liściaste i mieszane z gęstym podszytem, zwłaszcza dąbrowy, grądy i łęgi, wilgotne zarośla, zakrzaczone parki, ogrody i cmentarze.

Warto wiedzieć:
Jako jeden z większych ptasich śpiewaków zainspirował
swymi pieśniami licznych poetów i kompozytorów.
Dlatego też zamieściłem go na mojej stronie, pomimo,
że nie występuje w okolicy leśniczówki.
Z wielu parków musiał jednak ustąpić, wskutek wycinania krzewów.
W maju jego śpiew rozbrzmiewa często dzień i noc, przede wszystkim jednak słychać go w godzinach porannych i wieczornych.
W nocy śpiewają głównie samce, które jeszcze nie zdobyły partnerki.
Gniazdo słowik rdzawy buduje wśród gęstej roślinności na ziemi
lub nisko nad jej powierzchnią.