Sikorka bogatka - Parus major

Jest największą z krajowych sikor. Mierzy około 14 cm długości.
Odznacza się ładnym ubarwieniem. Wierzch głowy, podgardle
i pas biegnący wzdłuż spodniej strony ciała - czarne, policzki białe,
spód ciała żółty, grzbiet i ramiona zielonkawe.

Występowanie:
Lasy, parki, ogrody, żywopłoty, zarośla; wszędzie liczna.

 

Warto wiedzieć:
Można ją spotkać niemal wszędzie. Zajmuje równie chętnie
naturalne dziuple, jak skrzynki lęgowe.
Nierzadko gnieździ się w dość niezwykłych miejscach, np.
na latarniach czy słupach sygnalizacji świetlnej.
Zimą chętnie odwiedza karmniki, jedząc różne nasiona oleiste i tłuszcze.