Sikorka modra; Modraszka - Parus caeruleus

Długość ciała 12 cm, nieco mniejsza od wróbla.
Niebieski wierzch głowy, skrzydła i ogon. Pierś żółta.


Występowanie:
Lasy, parki i ogrody wszelkich typów i wieku,
o ile tylko znajdują się w nich dziuple lub skrzynki lęgowe.

 

 

 

Warto wiedzieć:
Modraszka porusza się po gałęziach zręczniej niż bogatka.
Mniejsze rozmiary pozwalają jej gnieździć się w dziuplach i skrzynkach
z otworem wejściowym zbyt wąskim dla bogatki, co ogranicza
konkurencję na tym polu między obu gatunkami.