Puszczyk - Strix aluco

Puszczyk jest nieco większy od wrony,
mierzy do 40 cm długości. Ma duże ciemne oczy,
nogi opierzone.
W ubarwieniu przeważa
 kolor brązowy.
Na głowie brak
pęczków piór.

Występowanie:
Głównie starodrzewy, zarówno leśne, jak i parkowe, stare cmentarze, aleje, duże ogrody; najliczniejsza ze środkowoeuropejskich sów.

Warto wiedzieć:
Dźwięczny głos godowy samca jest ulubionym podkładem dźwiękowym
do pełnych napięcia, nocnych scen w filmach.
Także z tego względu, że puszczyk jest naszą najpospolitszą sową,
jego głos jest bardziej znany niż głosy innych sów.
Puszczyk jest także najwszechstronniejszym łowcą, ponieważ jego jadłospis
nie ogranicza się jedynie do myszy, nornic i szczurów ale wzbogacony jest
również o ptaki do wielkości gołębia włącznie. Wylatuje na żer o zmierzchu.
Jest naszym cennym sprzymierzeńcem w walce z gryzoniami.
Gnieździ się w dziuplach, w których zwykle spędza dzień.
Podlega ochronie.