Pleszka - Phoenicurus phoenicurus

Jest nieco mniejsza od wróbla - ma 13-14,5 cm.
Samiec jest bardzo ładnie ubarwiony i łatwo rozpoznawalny po czarnym gardle
i białym czole, choć może wydawać się dość niepozorny - zwłaszcza jesienią.
Samica pleszki jest wyraźnie jaśniejsza z lekkim,
pomarańczowym nalotem na gardle i piersi.

Występowanie:
Pleszki wiodą raczej skryty tryb życia i unikają terenów otwartych.
Zamieszkują głównie lasy liściaste i mieszane ze starymi, dziuplastymi drzewami.
W Polsce są stosunkowo liczne.

Warto wiedzieć:
Ma charakterystyczną, wyprostowaną postawę
i często energicznie potrząsa rdzawym ogonem.
W północnej Europie traktowana jest jako gatunek wskaźnikowy
starych borów sosnowych.