Myszołów - Buteo buteo

Myszołów jest większy od wrony. Mierzy ponad 50 cm długości.
Ubarwienie bardzo zmienne, zwykle jednak
z odcieniami brązowego.
Często krąży lotem szybowcowym; wyraźnie widać wówczas
jego szerokie skrzydła, krótką szyję i zwykle szeroki,
wachlarzowato rozpostarty ogon;
w locie odzywa się przeciągłym, miauczącym "hije".

Występowanie:
Pospolity u nas drapieżnik zamieszkujący lasy lub brzegi lasów.
Poluje często na polach.
Podstawowym jego pożywieniem są drobne gryzonie.
Objęty jest ochroną.
Najpospolitszy z krajowych ptaków szponiastych,
zasiedla głównie obszary  rolnicze poprzecinane lasami,
poluje bowiem na terenach otwartych,
a gnieździ się na drzewach, zwykle rosnących na skrajach lasów.

 

Warto wiedzieć:
Od kiedy myszołów został objęty całoroczną ochroną gatunkową,
prawie zupełnie przestał się lękać człowieka. Nie boi się przejeżdżających
obok samochodów i nierzadko widuje się go siedzącego na drzewie rosnącym
na poboczu drogi, zaledwie kilka metrów od jej krawędzi.
Zwykle jest brązowy, niekiedy jednak z dużym udziałem bieli.