Kruk - Corvus corax

 




Kruk sięga 66 cm długości
i 120 cm rozpiętości skrzydeł.
Jest barwy czarnej.
Ma duży, gruby, czarny dziób,
a pod nim "brodę" z dłuższych piór.

 

Występowanie:
Bardzo różne, półotwarte środowiska;
od skalistych wybrzeży przez
widne lasy i większe zadrzewienia
śródpolne po wysokie góry;
w Polsce nieliczny w zachodnich
rejonach kraju.
Na wschodzie i północy kraju
- znacznie liczniejszy.  

 



 


Warto wiedzieć:
Ten największy z krukowatych, smoliście czarny ptak nie cieszył się
zbyt wielką sympatią ludzi.
W dziewiętnastym i pierwszej połowie dwudziestego wieku
został w wielu rejonach prawie doszczętnie wytępiony.
Później, gdy przestano go tak prześladować, zaczął stopniowo
odbudowywać swoją liczebność i powracać na dawne tereny lęgowe.
Lata bardzo zręcznie, podobnie do lotu ptaków szponiastych.
Dlatego potrafi się przed nimi dość skutecznie bronić - zwłaszcza w powietrzu.