Kowalik - Sitta europaea

 

 

Kowalik jest wielkości wróbla.
Ma długi dziób i krótki ogon.
Wierzch ciała niebieskawoszary, boki rdzawe.
Od dzioba przez oko aż do szyi biegnie czarna "przepaska".
Spód ciała białawy.

 

 

Występowanie:
W Polsce pospolity wszędzie tam, gdzie rozmieszczone są większe kompleksy leśne ze starymi drzewami oraz naturalnymi dziuplami lub skrzynkami lęgowymi.


Warto wiedzieć:
Potrafi poruszać się po pniach drzew nie tylko do góry,
ale także na dół - wówczas głową do dołu.
Przed innymi, konkurującymi z nim o miejsca do gniazdowania dziuplakami
kowalik zabezpiecza się zamurowując wilgotną gliną i ziemią
- otwór wejściowy do dziupli tak, aby pasował dokładnie do jego rozmiarów.
W podobny sposób zalepia także nierówności wnętrza wybranej dziupli.
Na zimę nie odlatuje, więc można go spotkać w karmnikach.
Jest jednym z pierwszych naszych śpiewaków na wiosnę.