Gąsiorek - Lanius collurio

 

 Wymiarami jest zbliżony do trznadla,
ale z powodu dłuższego ogonka
wydaje się większy.
Ma rdzawy grzbiet, samiec
z charakterystycznym, czarnym,
szerokim paskiem ocznym (maska),
 szarym wierzchem głowy i kuprem.

 
Występowanie:
Obfitujące w cierniste krzaki
miedze, kserotermiczne murawy,
 nieużytki i zarośla.
Do życia potrzebuje otwartego terenu,
 jako miejsca zdobywania pokarmu;
gęstych zarośli, krzewów lub stosów
 gałęzi i chrustu - miejsca gniazdowania
 oraz drzew i wysokich krzewów
jako czatowni z których poluje
i wypatruje zagrożeń.
Prowadzi dzienny tryb życia.

Żyje samotnie, często w izolowanych parach. Gatunek objęty ochroną ścisłą.

 

Warto wiedzieć:
Dzierzby, do których należy gąsiorek,
 stosują wyjątkową wśród ptaków
 śpiewających metodę przechowywania
 zdobytego pokarmu.
Polują nie tylko na owady,
ale również na młode gryzonie,
a niekiedy nawet pisklęta.
 Mniejszą zdobycz zjadają od razu,
a większe ofiary przenoszą na miejsce
 porcjowania, gdzie nadziewają ją
na ciernie krzewów, kolce drutu
 kolczastego lub wciskają
w rozwidlenie gałązek.
Pozwala im to z jednej strony
 gromadzić zapasy,
a z drugiej łatwiej rozszarpywać ofiary.